CYNAMONOWA ze świeżych pomidorów
Składniki:
1/2 kg pomidorów, najlepiej takich podłużnych, wyraźnie nasłonecznionych, chociaż o to już trudniej
4 polskie ząbki czosnku
1 łżeczka cynamonu
pieprz, sól, prażone nasiona
2 łyżki oliwy z oliwek
Ugotowana kasza jaglana, ryż lub inny makaron jeśli nie chcesz żeby była zbyt lekka, ja moją zjadłam dzisiaj z kaszą jaglaną.
Wykonanie:
Zmiksować pomidory na gładko, zagotować, ale nie za długo, max 10 minut, wycisnąć czosnek, dodać cynamon, pieprz, sól (ja czasem zastępuję eko suszonym warzywkiem z solą, nie ma tam nic konserwującego ani wzmacniającego smak), oliwę, gotować jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posypać prażonymi nasionami, zielenia też jest dobra!
Już wiem co będzie jutro na obiad. Jak ja lubię proste zupy!
OdpowiedzUsuńA czy przepis na zupę imbirową też się pojawi?
Chyba do tego dojdzie, że go zdradzę...
UsuńByłoby super ;)
OdpowiedzUsuń